Baby, mazurki i pisanki. To wszystko w Zespole Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Żychlinie, gdzie odbywał się tradycyjny przedświąteczny konkurs na najpiękniejsza pisankę i potrawę wielkanocną
W konkursie kulinarnym wzięli udział uczniowie z klas gastronomicznych ZSEU. Stół został zastawiony wielkanocnymi wypiekami, jajkami i sałatkami. Wszystko w klimacie wielkanocnym. Konkursom towarzyszyła wystawa Izydory Smakulskiej z Konina, która zasłynęła „rzeźbieniem” w wydmuszkach. Jako specjalistka od zdobienia, była w jury oceniającym pisanki przygotowane przez uczniów.
Celem przedsięwzięcia było kultywowanie tradycji, rozwijanie umiejętności i kreatywności u uczniów. Zwyciężyła pisanka Szymona Strykowskiego, ucznia Gimnazjum nr 5 w Koninie. W konkursie kulinarnym zywciężyła pascha Damiana Grzeszczaka i zimne jaja Alicji Dawidczyk. Konkurs odbył sie pod patronatem starosty konińskiego i kuratora oświaty. Smacznego!